Ce se poate și nu se poate face cu varicele de la picioare

Ce se poate și nu se poate face cu varicele

Varicele sunt o boală complexă în care pacientul nu trebuie doar să ia medicamente, ci și să respecte recomandările de bază ale stilului de viață.

Respectarea regulilor descrise elimină riscul de recidivă și reduce probabilitatea de progresie ulterioară a bolii.

Reguli generale

Pentru a preveni progresia patologică, pacienții sunt sfătuiți să respecte regulile de bază care își coordonează stilul de viață.

Trebuie să ne oprim la următoarele poziții:

 • sedentarism;
 • activitate fizică prelungită;
 • bea alcool;
 • Dependența de nicotină.

Un stil de viață inactiv, cum ar fi activitatea fizică intensă, prezintă un risc pentru sănătatea pacientului. În stadiul inițial al normalizării ritmului vieții, trebuie acordată atenție determinării nivelului optim de activitate fizică. Instructorul vă va spune ce încărcături alegeți. Complexul de antrenament include adesea înot, exerciții de kinetoterapie și exerciții de respirație.

Atenție!Doar un efect complex vă permite să faceți față bolii. Dacă nu sunt respectate regulile de bază, tratamentul medicamentos nu va duce la niciun rezultat.

O nutriție adecvată este, de asemenea, baza terapiei.

Pacientul trebuie să respingă complet astfel de produse:

 • produse care conțin cafea și cacao;
 • fructe acre;
 • bulionuri de carne;
 • semifabricate;
 • gustări, cartofi prăjiți;
 • conservare;
 • produse afumate.

Proteinele ar trebui să fie fundamentul dietei, dar organismul ar trebui să obțină, de asemenea, suficiente grăsimi și carbohidrați. Pacientul trebuie să bea cel puțin 1, 5 litri de apă curată pe zi.

În cazul varicelor, este interzisă refuzarea terapiei medicamentoase. Respectarea unui regim special nu este suficientă pentru a menține bunăstarea. Regimul terapeutic necesită ca pacientul să ia venotonice și anticonvulsivante. Tratamentul necesită și expunere locală.

Interdicții de bază

În cazul varicelor extremităților inferioare, este contraindicată acțiunea activă și pe termen lung asupra picioarelor, deoarece provoacă expresia unui efect negativ.

Toate procesele mecanice și termice sunt interzise, ​​și anume:

 1. tatuaje.Această contraindicație pentru varice este de natură locală. Este interzisă aplicarea desenelor pe zonele afectate de varice. De multe ori, pacienții apelează la tatuator cu o cerere de a aplica un tatuaj pe membrul afectat pentru a ascunde varicele. Orice tatuator va refuza această activitate deoarece acțiunea poate dăuna sănătății pacientului.
 2. Comprimat.Compresele pot fi utilizate în conformitate cu regulile de bază pentru tratarea varicelor. Pacienților li se interzice expunerea prelungită la căldură, ceea ce poate accelera progresia patologiei. Nu utilizați infuzii de plante pe leziunile cutanate ulcerative și erozive.
 3. epilare.Flebologii și cosmeticienii recomandă utilizarea bărbieritului clasic ca mijloc de depilare a extremităților inferioare cu vene varicoase. Dacă boala este în stadii incipiente, puteți utiliza tehnologia de electroliză. Utilizarea compușilor chimici care dizolvă structura părului este contraindicată. Folosirea cerurilor și degajarea este absolut interzisă.
 4. este posibil să puneți împachetări pentru varice
 5. Procedură de igienă.Un duș de contrast pentru varice este benefic dacă urmați tehnologiile vizitei. Hidromasajul este permis numai în stadiile incipiente ale varicelor.
 6. împachetare.Cu varicele, comprimatele fierbinți sunt contraindicate datorită efectului lor radical asupra vaselor picioarelor. Efectele reci pot fi utile în stadiile incipiente ale varicelor - se recomandă utilizarea amestecurilor care au efect de răcire.
 7. luați contraceptive.Utilizarea grupului COC nu este recomandată pentru varice. Modificările nivelurilor hormonale pot sta la baza progresiei rapide a bolii.
 8. sarcină.Varicele extremităților inferioare, spre deosebire de varicele pelvisului, nu sunt considerate o contraindicație pentru nașterea unui făt. Odată cu înfrângerea venelor pelvine, femeile rareori reușesc să ducă un copil și să nască în siguranță. Adesea există o întrerupere spontană.
 9. Balneoterapie.Terapia cu nămol poate fi văzută ca o metodă completă pentru tratamentul precoce al varicelor. Expunerea interzisă în caz de leziuni ale pielii. Tratamentul este contraindicat în varicele progresive și contraindicat la pacienții cu probleme vasculare severe.

Sauna pentru varice este contraindicată pacienților din cauza climatului interior negativ. Este uscat și cald în cabina saunei - un astfel de efect este periculos cu varicele. O baie rusească clasică este mai puțin periculoasă pentru un pacient cu vene varicoase, dar puteți vizita baia de aburi dacă respectați regulile de bază.

Atenție!O saună cu infraroșu este utilă pentru varicele membrelor inferioare.

Este strict interzis să levitați și să vă încălziți picioarele în orice mod posibil. Vasele cu vene varicoase se extind foarte mult, ceea ce duce la o deteriorare rapidă a stării patului venos. Pacienților li se permite să facă o baie împreună, a cărei temperatură a apei nu depășește 50 de grade. Nu este recomandată plaja cu vene varicoase, vizita la solar este strict interzisă.

Sport și varice

Sportul nu numai că poate fi util, ci și dăunează corpului pacientului. Exercițiile cu sarcini mari pe extremitățile inferioare sunt inevitabil excluse de la antrenament. Alergările lungi și săriturile sunt contraindicate la pacienți, deoarece sub influența fluxului sanguin vasele sunt întinse activ, ceea ce este contraindicat în vene varicoase.

Scopul exercițiului fizic este de a întări pereții vaselor de sânge. Avantajele sunt: ​​

 • înot;
 • Nordic walking;
 • gimnastică;
 • yoga.

Pacientul trebuie să renunțe și la sportul profesional. Ridicarea greutății este interzisă. Baschetul de formă liberă, fotbalul, voleiul și tenisul sunt permise în primele etape ale progresului. Purtarea lenjeriei speciale de compresie reduce riscul de leziuni vasculare. Pe măsură ce boala progresează, merită să renunți la tot felul de poveri.

Nutriție adecvată

Reguli dietetice pentru varice

O nutriție adecvată ajută la îmbunătățirea eficacității tratamentului medicamentos.

Următoarele alimente ar trebui evitate cu varicele:

 • produse de fast-food;
 • uleiuri hidrogenate;
 • bomboane;
 • produse de patiserie;
 • feluri de mâncare prăjite;
 • sucuri din pachete tetra;
 • maioneză;
 • produse care conțin cacao;
 • sos gras;
 • feluri de mâncare picante;
 • murături și marinate.

Este imperativ să eliminați alimentele care cresc vâscozitatea sângelui și provoacă tromboză din alimente. Este important să vă limitați consumul de zahăr și sare, precum și alimente cu o mare varietate de culori și arome.

Atenție!Pacienții obezi au nevoie de o dietă elaborată de medic, deoarece obezitatea înrăutățește progresia venelor varicoase.

Conținutul admisibil de calorii al meniului pe zi este între 1500 și 3000 kilocalorii, în funcție de sexul pacientului și de viața acestuia.

Rutină zilnică

Cu varicele cronice, pacienții au nevoie de o recuperare bună. Prin urmare, urmați regulile de mai jos:

 • Respingerea turei de noapte și munca fără odihnă;
 • prelungit în picioare sau așezat în timpul zilei de lucru;
 • la 3-4 ore trebuie să vă odihniți în decubit dorsal cu membrele inferioare ridicate;
 • Mergeți într-un ritm liber înainte de culcare.

Pacientul ar trebui să acorde atenție necesității de a purta încălțăminte confortabilă pentru varice. Este mai bine să refuzați utilizarea pantofilor de cauciuc. Nu este recomandată îmbrăcămintea sintetică.

Sugestii utile

O listă de sfaturi utile include:

 1. Persoanelor care duc un stil de viață staționar nu li se permite să-și încrucișeze picioarele sub masă.
 2. Când dormi noaptea, ia în considerare plasarea unei perne sub membrele inferioare.
 3. Încălțăminte cu tălpi plate și tocuri peste 5 cm nu trebuie purtate.
 4. Este interzisă expunerea prelungită la soare.
 5. Masajele zilnice după un duș de contrast îți îmbunătățesc starea de bine.

Regulile și recomandările enumerate sunt destul de simple, dar nu trebuie să ne îndoim de eficacitatea lor. Evitarea acțiunilor periculoase previne apariția unor probleme grave și reduce riscul de recidivă a bolii. Recomandările de mai sus sunt relevante și pentru o populație sănătoasă. Respectarea reglementărilor creează baza pentru prevenirea în siguranță a varicelor.