Sunt tratate varicele din picioare?

Varicele sunt o afecțiune destul de frecventă, în special la femeile care au tulburări ale venelor extremităților inferioare. Acest lucru se datorează faptului că sunt afectate supapele venoase - acestea sunt un tip de supapă care reglează revenirea sângelui din picioare. De obicei, supapele trebuie închise și deschise în funcție de fluxul sanguin.

În varice, acestea se închid rar, motiv pentru care stagnarea sângelui se dezvoltă în venele extremităților inferioare. Desigur, o cantitate mare de sânge acumulat în vene determină întinderea pereților, scăderea elasticității și uneori chiar deteriorarea acestora. În consecință, pe măsură ce procesul progresează, manifestări caracteristice apar pe piele.

La început acestea sunt doar vene de păianjen, asteriscuri, apoi apar tuberculi de vene întinse de culoare albastră și violet, picioarele se umflă, pielea începe să se dezlipească, durerea constantă la nivelul extremităților inferioare interferează. Prin urmare, este foarte important să identificați boala în stadiul inițial și să începeți tratamentul în timp util.

Motivele dezvoltării bolii

Varicele se pot dezvolta sub influența multor factori externi. Desigur, totul depinde și de stilul de viață al persoanei. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc predispozanți care cresc probabilitatea apariției varicelor.

Astfel de factori sunt predispoziția ereditară, dezechilibrul hormonal, bolile sistemului nervos, un stil de viață inactiv, supraîncărcarea fizică, picioarele plate și purtarea pantofilor cu toc înalt.

Dispoziție ereditară. Din păcate, dacă rudele apropiate au această boală, există șansa să vi se transmită. Acest lucru se datorează adesea unei slăbiciuni ereditare a țesutului conjunctiv sau unui defect al valvei venoase. În acest caz, asigurați-vă că vă gândiți la prevenirea varicelor.

Dezechilibru hormonal. Fluctuațiile constante ale nivelului hormonal sunt cele mai frecvente la femei și, prin urmare, conform statisticilor, sunt mai susceptibile la varice. Fluctuații similare se observă pe tot parcursul ciclului menstrual, în timpul sarcinii și odată cu debutul menopauzei. Administrarea de medicamente hormonale (cum ar fi contraceptivele) are, de asemenea, un efect. Hormonii feminini afectează semnificativ elasticitatea pereților vasculari.

Boli ale sistemului nervos, stres frecvent, stări depresive. Se știe că sistemul nervos reglează tonusul venos. Prin urmare, toate patologiile asociate pot afecta starea venelor;

Procese inflamatorii în bazinul mic. Este mai probabil să interfereze cu genul feminin. Din acest motiv, nivelurile hormonale pot fi perturbate semnificativ.

Sedentarism. De exemplu, așezarea prelungită la computer poate ciupi venele din picioare și poate interfera cu fluxul de sânge din acestea. Datorită stagnării sângelui, pereții vaselor se extind și devin mai subțiri. În zilele noastre se disting chiar și „varicele computerizate”, așa că de multe ori a început să apară.

Suprasolicitări fizice. Activitatea fizică excesivă, de asemenea, nu afectează navele. Ridicarea greutăților și mersul stresează constant picioarele și, în consecință, venele.

Picioare plate. Într-un fel sau altul, aceasta este o deformare a piciorului și are, de asemenea, un anumit efect asupra vaselor extremităților inferioare.

constituție. Persoanele supraponderale și deosebit de înalte sunt foarte susceptibile la varice în viitor.

Purtarea tocurilor înalte - acest lucru este, de asemenea, periculos pentru femei, deoarece mersul pe tocuri înalte și nu foarte confortabile mărește enorm tensiunea membrelor inferioare.

Manifestări clinice ale varicelor

Simptomele apar treptat, dar progresează constant, mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător. Totul începe cu apariția unor mici rețele vasculare și asteriscuri pe picioare, așa-numitele telangiectazii. Acestea nu provoacă mult disconfort, dar chiar și cu aceste manifestări este necesar să solicitați sfatul unui medic.

În viitor, umflarea picioarelor începe să deranjeze, care apare după o lungă plimbare și de obicei seara. Dimineața trec singuri. Acesta este primul semnal că venele profunde care transportă sângele înapoi la inimă nu funcționează corect.

De-a lungul timpului, pacienții se plâng de crampe la picioare și amorțeală, mai ales noaptea și dimineața. Dacă tratamentul nu este început în aceste etape, nodulii venosi continuă să apară pe piele, venele sunt vizibile, albăstrui sau chiar mai aproape de culoarea mov, sunt dureroase până la palpare. Pielea membrelor inferioare începe să se schimbe treptat. Se simte dens, se usucă, se curăță și se întunecă. Durerile musculare severe interferează cu mersul pe jos.

Mâncărimea severă poate fi resimțită la nodurile venoase. Contracțiile involuntare ale mușchilor gambei pot apărea și noaptea.

Diagnosticul și complicațiile varicelor

Cum se manifestă varicele

Este necesar să diagnosticați boala cât mai devreme posibil. Totul depinde însă de momentul în care pacientul merge la spital.

Atunci când se pune un diagnostic, acestea se bazează pe afecțiuni, manifestări externe la nivelul picioarelor, stilul de viață al pacientului, obiceiuri proaste, fizic și prezența varicelor la părinți, frați și surori.

Pentru a confirma diagnosticul, sunt prescrise metode instrumentale suplimentare de examinare.

Aceste metode sunt: ​​

 1. Ecografia venelor (ultrasunete) - cunoscută și sub numele de vene Doppler ale extremităților inferioare. Vă permite să evaluați structura venelor, permeabilitatea acestora, viteza și direcția fluxului sanguin, prezența formațiunilor trombotice, vasodilatația și prezența tumorilor.
 2. Venografia de contrast sau venografia - se realizează prin injectarea unui mediu de contrast în vase. Distribuția sa arată permeabilitatea venelor, starea pereților și prezența formațiunilor volumetrice în lumenul vascular.

Ecografia este considerată mai preferată, deoarece este o metodă de cercetare neinvazivă.

Fără un tratament adecvat, varicele pot duce la o serie de complicații.

Acestea includ:

 • Tromboflebită - inflamația venelor dilatate și deformate;
 • sângerări datorate ruperii pereților vaselor subțiri;
 • Modificarea proprietăților reologice ale sângelui, care duce la formarea cheagurilor de sânge, care la rândul lor pot duce la embolie pulmonară, infarct miocardic și accident vascular cerebral;
 • pigmentare excesivă a pielii.

Ulcere trofice - pot apărea de la cea mai mică leziune sau deteriorare a pielii din cauza unei alterări constante a fluxului sanguin. Drept urmare, ulcerele nu se vindecă pentru o perioadă foarte lungă de timp, se rănesc îngrozitor și au un miros neplăcut.

Toate acestea au un impact negativ semnificativ asupra calității vieții pacienților și chiar le pot împiedica.

Principalele metode de tratare a varicelor

Scleroterapie pentru tratarea varicelor de pe picioare

Din păcate, varicele sunt o boală cronică și nu există metode pentru a le vindeca complet. Cu toate acestea, medicina a găsit mijloace pentru a preveni cel puțin boala să progreseze.

Tratamentul depinde direct de stadiul varicelor. Dacă acestea sunt doar primele manifestări, atunci puteți face fără intervenție chirurgicală, adică numai cu metode conservatoare.

Medicamente - Acestea includ medicamente care cresc tonul venelor (venotonice), anticoagulante pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, antiinflamatoare nesteroidiene (analgezice), angioprotectori și tot felul de creme, unguente și geluri pentru pielea picioarelor.

Metode de compresie - acestea includ utilizarea de ciorapi de compresie, bandaje realizate din bandaje elastice pentru a ajuta la menținerea tonusului.

Masajul pneumatic este un masaj special care se efectuează cu un masaj pneumatic. Este foarte eficient, deoarece îmbunătățește circulația sângelui și nutriția țesuturilor și crește tonusul vascular.

Scleroterapia este deja o metodă extremă. Se efectuează fără manipulări operaționale. Pentru a întări, adică pentru a provoca colapsul vasului, se injectează o substanță specială care oprește fluxul de sânge în vas, datorită căruia, în timp, se atrofiază, nu funcționează și dispare. Cu toate acestea, pot fi necesare sesiuni multiple de scleroterapie pentru a obține efectul dorit.

Coagularea cu laser intravascular este deja o metodă de tratament invaziv. În același timp, chirurgii folosesc un laser pentru a coagula venele deteriorate sub anestezie locală.

Lipitorile sunt puțin depășite, dar încă funcționează. Aparține medicinei tradiționale. Când se aplică lipitorul, acesta mușcă prin piele, iar când este aspirat, o substanță numită hirudină este eliberată în sânge. Subțiază sângele și previne formarea cheagurilor de sânge.

Dieta - Dieta pacienților cu varice trebuie să includă o cantitate mare de legume și fructe sub toate formele, fructe de mare, leguminoase, nuci, carne cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate.

Printre metodele de tratament netradiționale, sunt preferate comprese din oțet de mere, săpun și cartofi, loțiuni și băi de sodiu și utilizarea tincturii de ginseng.

Bazele prevenirii varicelor

cum se tratează varicele

Mulți oameni se întreabă dacă este posibilă vindecarea completă a varicelor? Raspunsul este nu. Cu toate acestea, puteți lua anumite măsuri preventive pentru a preveni apariția bolii.

În mod specific, este un stil de viață activ care elimină kilogramele în plus, exerciții constante pentru extremitățile inferioare și utilizarea lenjeriei de compresie.

Dacă boala a apărut deja, trebuie evitată utilizarea contraceptivelor hormonale (acestea conțin hormoni feminini, care pot agrava boala).

De asemenea, ar trebui să evitați:

 1. Folosiți pantofi cu toc înalt, deoarece acest lucru crește stresul picioarelor.
 2. creșterea greutății corporale și mai ales a obezității.
 3. Prezența grăsimii, condimentată, prăjită, afumată și sărată în dietă.
 4. Haltere.
 5. Întins prelungit într-o baie fierbinte.
 6. Vizite la baie și la saună.
 7. Abuzul de alcool, fumatul de tutun.
 8. Auto-medicație fără a consulta un medic.

În plus, cei care trebuie să stea sau să stea în picioare mult timp ar trebui să ia în considerare următoarele:

 • Dacă stați pe picioare pentru o lungă perioadă de timp, nu vă doare să vă ridicați pe degetele de la picioare și să coborâți pe tocuri, să vă mișcați de la picior la picior și să mișcați energic degetele în jurul valorii acumulatePentru a distribui sânge.
 • În timpul lucrului pe termen lung în biroul din fața computerului, puteți pune în mod regulat picioarele pe masă, astfel încât sângele să curgă mai bine din picioare.
 • Puteți cumpăra un suport special pentru picioare, care este foarte convenabil pentru a face gimnastică.
 • Este foarte util să ridicați și să coborâți degetele în mod regulat. Acest lucru întărește mușchii gambei și activează fluxul de sânge în vene.

Asigurați-vă că vă ridicați la fiecare oră, mergeți câteva minute și faceți exerciții.