De ce varicele sunt periculoase

Cauzele varicelor

Există o neînțelegere a faptului că varicele provoacă doar probleme estetice. De fapt, varicele de orice fel reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea generală a unei persoane.

Dezvoltarea modificărilor patologice în vase nu numai că duce la o defecțiune a organelor sistemului circulator, ci afectează și funcționalitatea altor sisteme corporale. Lipsa tratamentului și dezvoltarea unei forme severe a patologiei afectează în mod semnificativ calitatea vieții, crește probabilitatea de dizabilitate și poate duce la deces.

De ce varicele pe picioare sunt periculoase

Complicațiile insuficienței venoase se manifestă în diferite patologii, în funcție de localizarea venelor afectate. Varicele se pot dezvolta oriunde în extremitățile inferioare. Complicațiile sale se manifestă sub forma avansată de patologie.

Un pericol deosebit de consecințele varicelor pe picioare este încordarea constantă pe vasele extremităților și creșterea tensiunii arteriale în ele. Aceasta crește riscul ca un cheag de sânge să se separe de peretele vasului și să blocheze arterele vitale, ceea ce poate duce la moarte subită.

Experții diferențiază consecințele sub forma următoarelor patologii:

Simptomele varicelor
 • telangiectasia. Se referă la cele mai puțin periculoase consecințe negative ale dezvoltării varicelor pe picioare. Este însoțită de umflături, arsuri, pierderea senzației și crampe de noapte. În acest caz, nu există niciun pericol pentru viață, estetica picioarelor este pur și simplu pierdută.
 • tromboflebita. Se caracterizează prin dezvoltarea inflamației acute a pereților vaselor, o încălcare a structurii sângelui și viteza circulației acestuia. Riscul consecințelor constă în formarea cheagurilor de sânge, care apar apoi sub formă de cheaguri de sânge solid. Aceste neoplasme se pot detașa de peretele vasului și pot bloca circulația sângelui, închid lumenul venos.
 • Tromboza venoasă profundă. Cel mai periculos tip de complicație cu un posibil rezultat fatal. Cu această patologie, formele de cheaguri de sânge se formează în vene profunde, care pot rupe și bloca artera pulmonară. Semnele caracteristice ale acestei patologii sunt umflarea excesivă a extremității, dureri de rupere cronică.
 • Formarea ulcerelor trofice, însoțite de sângerări profuse. Este însoțită de malnutriția țesuturilor dermului, ceea ce duce la formarea defectelor profunde ale acestora. Pare o rană plângătoare care nu poate fi vindecată, care nu poate fi tratată.
 • Datorită încălcării structurii sângelui și a vitezei de mișcare a acestuia prin vase, cheagurile de sânge care s-au format se pot separa de peretele venei și pot intra în fluxul sanguin. Pericolul acestei patologii constă în faptul că este imposibil de prevăzut când și ce vas va închide trombul detașat. Embolia acută este fatală.

Patologiile care se dezvoltă sub formă de complicații cu varice necesită tratament suplimentar și imediat. Prin urmare, dezvoltarea lor nu trebuie permisă, iar la primele simptome ale varicelor pe picioare, este necesar să consultați un medic calificat.

Ce provoacă varicele la femei

Consecințele varicelor

Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea varicelor. Acest lucru se datorează salturilor puternice ale nivelului de hormoni care apar pe fundalul proprietăților fiziologice naturale ale corpului feminin. De asemenea, sexul corect, care încearcă să arate mereu bine, poartă adesea pantofi cu toc înalt incomode, lenjerie subțire și haine strânse.

Femeile dezvoltă cel mai adesea varice la nivelul inghinalului, organelor pelvine și extremităților inferioare.

Odată cu tratamentul precoce al acestor patologii, apar complicații de următoarea formă:

 • Sângerare intrauterină. Se referă la consecințele varicelor interne. Pericolul acestei patologii constă în faptul că nu se observă formarea vaselor afectate. Venele blocate, care sunt localizate pe pereții uterului, atunci când sunt expuși la factori provocatori, nu pot rezista la presiune și izbucnire. Oprirea acestui tip de sângerare este posibilă doar cu ajutorul intervenției chirurgicale. Acest lucru are un efect negativ asupra stării generale de sănătate, deoarece este o manipulare periculoasă.
 • infertilitate. Varicele conduc la malnutriția țesuturilor organelor sistemului reproducător. Acest lucru provoacă disfuncția lor și complică semnificativ procesul de fertilizare a oului la o femeie.
 • Fără sarcină. Patologiile sistemului vascular provoacă dezvoltarea hipoxiei fetale, pre-maturizarea placentei și deteriorarea nutriției intrauterine a fătului. Aceasta duce la o dezvoltare anormală și poate provoca avortul spontan.
 • Înghețarea intrauterină a fătului. Dacă sarcina progresează normal, varicele severe pot duce la înghețarea bruscă a fătului. Este provocat de un cheag de sânge detașat, ceea ce duce la blocarea cordonului ombilical. Ca urmare, furnizarea de oxigen și nutrienți către făt prin intermediul sângelui se oprește.
 • Dezvoltarea proceselor inflamatorii la nivelul membrelor. Disfuncția alimentării cu sânge la membre duce la dezvoltarea unui proces inflamator cronic, tulburări menstruale și este, de asemenea, un factor provocator în majoritatea patologiilor ginecologice.

Cea mai dificilă consecință a varicelor pentru corpul feminin este eliminarea completă a tuturor organelor sistemului reproductiv printr-o operație.

Consecințele stadiului avansat al varicelor la femei, pe lângă problemele de sănătate fiziologice, duc adesea la dezvoltarea depresiei. Această stare se explică prin apariția unui sentiment de inferioritate feminină și prin imposibilitatea realizării de sine ca mamă.

Consecințele varicelor asupra corpului masculin

În ciuda faptului că bărbații conduc stiluri de viață mai active și locuri de muncă dificile, sunt mai puțin susceptibili să dezvolte vene varicoase decât femeile.

Complicațiile acestei boli sunt mai frecvente, deoarece bărbații acordă mai puțin atenție sănătății lor.

Consecințele varicelor la bărbați depind de localizarea lor. Cel mai adesea, insuficiența venoasă se dezvoltă în extremitățile inferioare și în organele de reproducere.

Există, de asemenea, o mare probabilitate ca varicele interne ale stomacului și esofagului să se dezvolte.

Multe complicații ale varicelor pot provoca sângerări interne acute sau cronice. Această afecțiune crește probabilitatea de a sepsis sau devine cauza unui proces inflamator cronic în toate sistemele corpului.

Cele mai periculoase consecințe sunt varicele sistemului reproductiv, care se manifestă în următoarele condiții patologice:

Varice la bărbați
 • Infertilitate. Dezvoltarea patologiei perturba aportul complet de sânge la perechile masculine de gonade. Aceasta duce la o scădere a producției de spermă și la o scădere a calității acesteia, ceea ce duce la o scădere a fertilității masculine.
 • impotență. Apare ca urmare a tulburărilor în fluxul de sânge în penis. Factorul fiziologic în impotență este blocarea vaselor de sânge care umplu corpurile cavernoase ale penisului cu sânge, rezultând o erecție. Din punct de vedere psihologic, problema nu este exacerbată de estetică, deoarece venele afectate iau o culoare albastru închis, iar forma anatomică a organului este deformată.
 • Hematoame multiple în zona inghinală. Această complicație nu este adesea percepută ca o problemă gravă de către bărbați. Prezența hematoamelor în inghină, fără niciun motiv, poate fi un semn al varicelor vaselor și venelor profunde, care sunt situate în apropierea suprafeței pielii. Sângerarea țesuturilor moi are loc atunci când este încălcată integritatea peretelui venei. Dacă această problemă este neglijată pentru o lungă perioadă de timp, aceasta este agravată prin formarea de aderențe și țesut cicatricial pe organele interne și prin apariția ulcerelor trofice pe suprafața pielii.
 • atrofie testiculară. O încălcare a fluxului de sânge în țesutul testiculelor poate duce la o schimbare anatomică ireversibilă în organ. Drept urmare, funcționalitatea lor este complet afectată.
 • Ruptura nodurilor venoase la organele genitale. Cu varice, nodurile venoase se pot forma pe suprafața corpului și pe organele interne. Pericolul unei astfel de afecțiuni patologice se explică prin dezvoltarea unei sângerari profuse, care nu poate fi determinată decât prin simptome caracteristice. Nu există semne vizuale.

Complicațiile venelor varicoase la bărbați sunt periculoase pentru sănătatea și viața generală. Este strict interzis să neglijezi astfel de patologii sau să se auto-medicamente.

Consecințele negative ale varicelor de orice fel duc la dezvoltarea bolilor concomitente și, astfel, agravează starea generală a unei persoane. Acest lucru afectează negativ durata cursului terapeutic și crește probabilitatea prescrierii tratamentului chirurgical pentru varice.